Op zoek naar nieuwe medewerkers? Laat je merk het werk doen!

Annelien Annelien Munsters 22-05-2024

Met de arbeidsmarktkrapte kun je maar beter zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent. En dat het imago van je organisatie op orde is voor potentiële kandidaten. Want hé, er zijn genoeg andere kapers op de kust voor de paar talenten die nog vrij rondlopen. Dus wat doe je dan?

Je ontwikkelt een werkgeversmerk. Met nieuwe waarden en beloften. Of een EVP, een employer value proposition. Speciaal voor arbeidsmarktcommunicatie. Om de concurrentie de loef af te steken en nieuwe collega’s te werven met een aantrekkelijke merkbelofte. Geen verkeerde gedachte. Zo lijkt het. Maar voor een aanstaande sollicitant werkt het waarschijnlijk nét iets anders. Drie redenen waarom je employer brand niet veel anders dan, of op z’n minst eerstegraads familie van, – gewoon – je merk moet zijn. Uiteraard met passende bewijslast voor jouw doelgroep!

1. Goede kandidaten houd je niet voor de gek

Vergeet niet dat elke kandidaat óók een consument is. Wat betekent dat ze je organisatie en het merk al lang kennen. Uit de media. Omdat je in hun keukenkastje ligt of op de wasmachine staat. Of omdat je er twee jaar geleden behandeld werd voor een gebroken teen. Dus waar je voor staat, wat je producten en proposities zijn – ze weten het al lang. Of hebben er op z’n minst een indruk van. En dat vergeten ze niet in hun zoektocht naar een nieuwe job waarbij ze jouw merk treffen. Kortom: het beeld van je organisatie is al gevormd en verankerd in het brein van je sollicitant. Het wordt hard werken om dat compleet om te buigen in een oriëntatieproces.

2. Consistentie = alles

Dus je kunt maar beter consistent zijn. Een sollicitant is ook maar een mens. En mensen houden van herkenbaarheid, bevestiging van een beeld dat ze al hadden. Ze worden liever niet op het verkeerde been gezet. Ook niet bevorderlijk voor je geloofwaardigheid als merk als boodschappen richting verschillende doelgroepen afwijken of zelfs tegenspreken, in plaats van bij elkaar optellen.
Natuurlijk zijn er accentverschillen. En wát je communiceert, dus de inhoud, zal ook anders zijn. Maar hóe je dat doet, de tone-of-voice, de visuele stijl, de onderliggende waarden en boodschap – die zijn gelijk en herkenbaar.
Zorg vervolgens dat je waarmaakt wat je belooft. Als intern en extern hand in hand gaan vormen ze een ijzersterk (werkgevers)merk.

3. Lift mee op de naamsbekendheid van je merk

Waarom een totaal nieuw werkgeversmerk neerzetten als je kunt profiteren van de slagkracht en impact van het organisatiemerk? Sterker nog: laat het voor je werken! HR of de corporate communicatieafdeling staan zelden vooraan in de rij bij de budgetverdeling. Dus wie niet veel spek op de botten heeft moet slim zijn. Trek daarom samen op met de marketingafdeling. Zorg dat je aan tafel zit als er een afslag links of rechts wordt genomen. Spreek in elk geval dezelfde taal als de marketingcampagne. En laat de mediaplanning van de werkgeverscampagne idealiter tegelijk lopen met die van de landelijke of regionale campagne.
Zo profiteer je van de promotie van het corporate merk. Let maar op: hoe meer zaadjes je plant voor jouw (werkgevers)merk, hoe groter de kans dat het kandidatenaanbod floreert!

Verder nog iets…?

Hoe kun je je merk nu voor je laten werken als het op arbeidsmarktcommunicatie aankomt? Hoe voeg je waarde toe? Vraag het je doelgroepen! En ben daar waar je doelgroep is.
Een IT-specialist zoekt een nieuwe uitdaging waarschijnlijk op een andere plek dan een onderhoudsmonteur. Tot zo ver waarschijnlijk niets nieuws, wat dat betreft. Maar voordat je toe bent aan het uitserveren van je uitingen bepaal je je propositie per doelgroep. Uiteraard binnen de kaders van je merk en organisatie: waar gaan ze op ‘aan’, wat zijn redenen om voor jouw organisatie te kiezen, waarmee kun je je onderscheiden. Vaak gaat het om inhoudelijke verschillen in communicatie. Maar is de boodschap die je over wilt brengen, over hoe je organisatie in elkaar steekt, wat belangrijke waarden zijn, wat je purpose is… niet anders.

Dus hop, onderhouden dat merk! Intern zijn er verschillende teams, afdelingen, doelgroepen, bereik- en conversiedoelstellingen. Maar voor de consument, de aanstaande sollicitant, je stakeholders, noem het op, is je merk ‘je merk’. Dus dan kun je er maar beter voor zorgen dat het goed smoelt – wie of wat je ook wilt overtuigen.
Annelien

Meer weten?

Bel of mail Annelien!

Annelien Munsters
Teamleider AdviesRegieContent | Communicatieadviseur
06 - 38 69 84 48
annelienmunsters@gloedcommunicatie.nl