Innovatie en toekomstgerichte aanpak AI

18-04-2025

In een tijd van technologische vooruitgang is AI een essentieel instrument voor onze diensten. Hoe gaat Gloed hiermee om?

Visie

We staan voor ‘communiceren, als het er echt om gaat’. Wij zetten ons elke dag in voor organisaties met maatschappelijke impact. Nieuwsgierig blijven, connectie maken, krachtig communiceren om beweging te brengen – dat is ons powerhouse. Met als ultiem doel: samen met onze opdrachtgevers ambities waarmaken. Vanuit die purpose omarmen we de diversiteit, mogelijkheden en kansen die AI biedt, bij strategische, tactische en creatieve output en bij het versnellen van processen.
We krijgen geregeld vragen van opdrachtgevers over de toepasbaarheid van AI. Veel organisaties hebben het idee dat ‘ze er iets mee moeten’. Wij zien AI niet als doel maar als middel. Een middel dat bijdraagt aan strategische doelstellingen van je organisatie. Of dit nu gaat om efficiency of productontwikkeling. We integreren AI in ons werk waar dat mogelijk is en toegevoegde waarde heeft. We doen dat altijd in samenspraak met onze opdrachtgevers. Transparantie is essentieel, want we willen realistische verwachtingen scheppen over AI, waarbij we de waarde én de risico’s laten zien. Ook het duurzaamheidsaspect van AI-toepassingen wegen we mee in ons werk.

6-stappenplan voor prompts

De kwaliteit van AI-output valt of staat met je prompts; een goede briefing. We hebben daarom zes vaste stappen voor invoeren van opdrachten:

  1. Opdracht: zo concreet mogelijk
  2. Context: waarom deze opdracht; wat is het doel
  3. Voorbeelden: welk type output verwachten we 4. Persona: hoe gedraagt AI zich; welke eigenschappen, bijv. ‘de kritische eindredacteur’
  4. Format: randvoorwaarden voor de output, bijv. het aantal woorden
  5. Toon: hoe spreekt AI je aan of welke tone-of-voice/visual wensen we voor creatieve output

AI-protocol

Ons protocol is een levend ‘hygiënedocument’ met uitgangspunten rondom AI-toepassing. Dit is onderdeel van ons personeelsbeleid en is bekend bij al onze collega’s en samenwerkingspartners:

  • Factchecking: output niet klakkeloos overnemen; we reviewen zelf de output en we vragen AI om bronvermelding – we werken zo veel mogelijk met tools die dit standaard leveren. Ondanks de geavanceerde mogelijkheden van AI is er altijd een sterke behoefte aan menselijke duiding en bevestiging van de door AI gegenereerde output.
  • Privacy en data: geen databestanden met persoonsgegevens delen met AI. We hebben een verwerkersovereenkomst voor digitale diensten.
  • Ethiek: menselijke empathie is (nog) niet te vervangen met AI. Wel kan AI helpend zijn om merken te ‘vermenselijken’ met toepassingen die aansluiten op specifieke doelgroepen of zelfs op personen. Ook kan AI helpend zijn voor branding: om merken meer te ‘beleven’. Zo kunnen mixed-reality ervaringen storytelling naar een hoger niveau brengen. We zetten ons daarnaast in voor het vermijden van vooroordelen en discriminatie. De ontwikkeling van (open) NL en Europese taalmodellen van de overheid gaat hieraan bijdragen.
  • Verantwoordelijkheid: we zijn transparant over de inzet van AI en maken een duidelijke rolverdeling – wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit en verificatie van de output? Samen met onze opdrachtgevers maken we hier afspraken over.
  • Tone-of-voice: past ‘de manier van praten’ bij het merk, de opgave en de doelgroep?
  • Duurzaamheid: we zijn ons bewust van de CO2-uitstoot. Onze servers zijn energiezuinig. We beperken overmatig gebruik van AI: geen zware AI-modellen die om veel datacapaciteit vragen voor eenvoudige taken. En AI-uitkomsten en -toepassingen loggen en delen we via onze AI-Studio, zodat we AI niet twee keer om hetzelfde vragen.
  • Audit en toetsing: AI-systemen evalueren we periodiek op effectiviteit en de punten uit ons protocol. Nieuwe technologie selecteren we kritisch via een procedure van verkenning tot acceptatie.
  • Regelgeving: we volgen de richtlijnen van de overheid, zoals uiteengezet in het rapport "Overheidsbrede visie Generatieve Al" van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2024). De Europese AI Act (2024) stelt een wereldwijde norm voor regulering en dwingt transparantie af omtrent inzet en gebruik. Onze eigen legal expert kent deze wet van haver tot gort.