Fotografeer nú de impact van de coronacrisis voor jaarverslag 2020

DV 1990 Wies Peters 13-05-2020

Als communicatiemedewerker ben je plotseling geconfronteerd met de anderhalvemetersamenleving en de gevolgen hiervan voor je werkzaamheden. Op dit moment heb je misschien wel wat anders aan je hoofd dan het vastleggen van de impact van de coronacrisis. Toch is het verstandig om met oog op de toekomst de effecten van deze crisis op je organisatie in beeld vast te leggen. Het zijn unieke momenten die - mogen we hopen - niet voor herhaling vatbaar zijn.

Waarom zou je de coronacrisis nu in beeld vastleggen?

Eind van dit jaar starten de voorbereidingen voor het jaarverslag van 2020. Behalve de verplichte jaarrekening zal elke organisatie terug willen blikken op deze uitzonderlijke periode. De coronacrisis trekt een zware wissel op mensen, de samenwerking, financiën, personeelszaken, communicatie en inrichting van het gebouw. Deze verhalen, interviews en verslagen zijn bijzonder en dat kun je alleen maar illustreren met beeld dat herkenbaar is en past bij jóuw organisatie. Hoe leeg was het bijvoorbeeld in het pand vlak na het uitbreken van de crisis? Op welke manieren communiceerden de medewerkers? Hoe zag thuiswerken eruit? Welke maatregelen zijn genomen in het gebouw om anderhalvemeter afstand van elkaar te houden? En wanneer je werkt bij een onderwijsinstelling, zoals een basisschool, middelbare school of in het hoger onderwijs: hoe zag het geven van online lessen eruit? Hoe waren scholieren en studenten thuis bezig met het volgen van onderwijs? Kortom, de coronacrisis en de maatregelen hebben voor iedereen impact, maar zien er voor iedereen ook anders uit. Pak dus nu de camera en leg het vast!

Tien tips voor het maken van goede foto’s en video’s

  • Vraag een medewerker met gevoel voor beeld om opnames te maken.
  • Leg de maatregelen vast die herkenbaar zijn voor jullie organisatie.
  • Gebruik een smartphone met een goede camera.
  • Kies voor de hoogste kwaliteit als je foto’s/video’s verstuurt.
  • Kies één onderwerp per opname, bijvoorbeeld de bewegwijzering in het pand, of medewerkers aan het werk op anderhalvemeter afstand.
  • Beweeg niet of zo min mogelijk met de camera als je filmt.
  • Bij filmopnames houd je de camera horizontaal.
  • Fotografeer of film bij voorkeur met daglicht.
  • Gebruik geen flits, zet liever een extra bureaulamp op het onderwerp.
  • Vraag medewerkers om hun thuiswerkplek vast te leggen. Of vraag een huisgenoot om de thuiswerkende medewerker (eventueel met huisdier) te fotograferen. Vergeet hierbij niet om toestemming te vragen voor het gebruik van de beelden van de thuiswerkplek.

Mocht je vragen hebben over het vastleggen van de coronacrisis in beeld? Wij helpen je graag verder.

DV 1990

Meer weten?

Bel of mail Wies!

Wies Peters
beeldredacteur
024 - 381 6892
wiespeters@gloedcommunicatie.nl