Wat moet je doen?
Sectorbreed rapporteren
De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) schrijven voor over welke onderdelen bedrijven moeten rapporteren. Elk bedrijf dat onder de CSRD valt, moet rapporteren over sectorbrede standaarden: de wijze van besturen, de bedrijfsstrategie, impact en risicomanagement (risico’s), doelen, metingen en meetmethode.
Sectorspecifiek rapporteren
Naast de sectorbrede rapportageplichten rapporteert elk bedrijf ook op de sectorspecifieke standaarden milieu, sociaal en bestuur (Environmental, Social, Governance - ESG). Met de nieuwe rapportagestandaarden komt er veel op organisaties af. Wij adviseren daarom nu al het volgende te doen, om het eerste rapportagejaar te kunnen rapporteren:
1. Breng je milieu-impact in kaart
Milieu kan gaan om CO2-uitstoot, maar ook om de impact op de biodiversiteit, de mate en manier van afvalverwerking en het gebruik van hernieuwbare energie. Hoe duurzaam zijn de grondstoffen van jouw producten bijvoorbeeld? En hoeveel water verbruikt jouw bedrijf? Wordt er al ingezet op circulair produceren, of behoud van het ecosysteem door bij te dragen aan de biodiversiteit? En hoe gaat jouw bedrijf om met klimaatverandering?
2. Onderzoek hoe jij aan de maatschappij bijdraagt
Jouw manier van bedrijfsvoering heeft impact op de maatschappij. Onderzoek bijvoorbeeld welke gemeenschappen binnen de maatschappij gevolgen ervaren van het bestaan van jouw organisatie. Op wat voor manier ervaren zij dan deze gevolgen? En hoe gaat jouw organisatie om met klanten en andere bedrijven en werknemers in de keten? Hoe dragen jullie bij aan de ontwikkeling van werknemers en aan een inclusieve en inspirerende werkomgeving? Ook samenwerkingen met maatschappelijke organisaties valt onder dit rapportageonderdeel.
3. Kijk kritisch naar de manier van bedrijfsvoering in jouw bedrijf
Analyseer hoe jouw organisatie wordt bestuurd: wat voor cultuur is er? Hoe ga je om met toeleveranciers? Wat is de aandelenstructuur van jouw organisatie? Wat is de politieke invloed? Hoe voorkom je corruptie en slechte arbeidsomstandigheden in de keten? En hoe gaan jullie om met privacy en gegevensbeveiliging? Ook door bij te dragen aan bijvoorbeeld gezondere eetstijlen van mensen kun je bijdragen aan een gezondere maatschappij.