7 Overwegingen als je AI inzet

Steeds meer mensen gebruiken AI om sneller en makkelijker teksten te schrijven. Logisch: het kan veel tijd besparen. Maar er zijn ook nadelen. Zeven afwegingen die je kunt maken als je AI inzet voor je teksten.
Steeds meer mensen gebruiken AI om sneller en makkelijker teksten te schrijven. Logisch: het kan veel tijd besparen. Maar er zijn ook nadelen. Zeven afwegingen die je kunt maken als je AI inzet voor je teksten.
AI gebruiken kost energie
Grote AI-taalmodellen zoals ChatGPT hebben stiekem flinke impact op ons milieu. Recent onderzoek van The Washington Post en verschillende Amerikaanse universiteiten laat dat zien. AI verbruikt én veel energie én veel water.
Welke tool past het best
Er zijn veel AI-tools. Welke bij jou past, moet je zelf uitproberen en ontdekken. Zelf doe ik bijvoorbeeld veel internetresearch voor artikelen die ik schrijf. Voor mij is ChatGPT in dit geval handig, omdat ik naar de bronnen van informatie kan vragen en deze kan checken.
Privacy en vertrouwelijke informatie
AI-tools slaan vaak gegevens op om zichzelf te verbeteren. Dat betekent dat alles wat je invoert mogelijk ergens wordt bewaard of geanalyseerd. Werk je met gevoelige of vertrouwelijke informatie, zoals persoonsgegevens of interne documenten? Check dan wat binnen jouw organisatie is toegestaan in het werken met AI.
Goede prompts = betere output
Hoe scherper je vraag aan de AI-tool, hoe beter de uitkomst. Wil je dat AI je opgenomen interview uitwerkt tot een kant-en-klaar artikel? Geef duidelijk aan wat de doelgroep is, de tone-of-voice, de lengte, enzovoort. Brief dus AI zoals je een tekstschrijver brieft. Zelf controleer ik altijd of de belangrijkste informatie in de tekst terugkomt. En deed mijn geïnterviewde een paar bijzondere of opvallende uitspraken? Dan check ik of deze in het artikel terugkomen. Als je dit vaak genoeg oefent en een goede standaardbriefing hebt, kan het een uur schrijftijd per artikel schelen.
Factchecking
Als je AI inzet voor deskresearch, controleer de informatie dan goed. Een AI-tool haalt zijn informatie van internet vandaan. Of die info ook klopt, checkt de tool niet. Bij ChatGPT kun je vragen naar de bronnen van de informatie, waardoor factchecken makkelijker is. Bij een AI-tool als Claude kan dit niet.
Geen eenheidsworst
Als tekstschrijver zie je het al snel of een tekst van ChatGPT komt. Ik denk aan tussenkopjes met armzalige alliteraties. De afsluitende samenvatting die start met: kortom. Met een redactieslag voorkom je AI-eenheidsworst.
AI kan niet alles
Laatst vroeg ik ChatGPT om alt-teksten te maken voor alle afbeeldingen in een document dat ik uploadde. ChatGPT herkende maar een deel van de foto’s, en gaf er ook niet de juiste beschrijving aan. Maar de ontwikkelingen gaan snel, dus wie weet gaat dit over 3 maanden wel goed. Een kwestie van blijven uitproberen, want AI kan elke dag meer.
Met dank aan ChatGPT die het intro heeft geschreven.