1. Video’s maken zonder je doelgroep en platform helder te hebben
Zomaar een video maken is nooit een goed idee. Bepaal eerst je doelgroep; voor wie maak je de video? Bepaal vervolgens het platform dat het beste aansluit op je doelgroep. Hoe specifieker je doelgroep, hoe beter. Een video maken die voor iedereen relevant is, is gedoemd te mislukken.
2. Inzetten op mega-dure en gecompliceerde producties
Een smartphone biedt ontzettend veel mogelijkheden. Bovendien kan bijna iedereen een smartphone bedienen, heb je hem altijd bij je en is een video maken met je smartphone minder tijdrovend en een stuk minder duur. Tegenwoordig worden authentieke beelden van steeds hogere waarde geschat en zorgt een té professionelere look-en-fool vaak voor afstand tussen jou en de kijker. Natuurlijk is dit ook weer afhankelijk van je doelgroep, dus houd daar altijd rekening mee.
3. Denken: De telefoon is niet professioneel
De smartphone doet al lang niet meer onder voor professionele apparatuur. Bovendien is een smartphone veel gebruiksvriendelijker en heb je weinig kennis nodig om mooie video’s te maken. Zo kun je eenvoudig gebruik maken van scherptediepte en zijn er veel handige (gratis en betaalde) videobewerkingapps waar je je video’s rechtstreeks in kunt bewerken.
4. Denken: Alleen horizontaal is professioneel
Het gebruik van horizontaal of verticaal beeld ligt volledig aan het kanaal waarvoor je het inzet. Denk eens aan Instagram Stories: hiervoor zijn verticale beelden juist beter. Op LinkedIn en YouTube werken juist horizontale video’s beter.
5. Geen ondertiteling (of te klein, onleesbaar)
Voor de digitale toegankelijkheid van video’s is ondertiteling een must. Maar wist je dat een groot deel van jouw publiek ook video’s kijkt zonder het geluid aan? In de tijdlijn op LinkedIn scrollen mensen bijvoorbeeld vaak langs een video zonder deze aan te klikken. Het resultaat: de video speelt zich af zonder geluid. Zorg daarom altijd voor goed leesbare ondertiteling. Kijk ook goed naar het formaat en het kleurcontrast van de ondertiteling. Kleine letters of letters met te weinig contrast met de achtergrond maken tekst moeilijk leesbaar.
6. Bagger geluid, maar hoe dan wel?
Storend geroezemoes, de wind op de achtergrond of een onverstaanbare presentator. Het komt helaas vaker voor dan nodig. Zorg ervoor dat de spreker altijd goed te verstaan is door te investeren in een klein dasspeld microfoontje. Voor weinig geld heb je al televisiewaardig geluidsmateriaal.