10 video-fouten die je in 2023 niet meer wil maken

01-03-2023

Op het Social Today Event van Frankwatching woonde we een interessante sessie bij van Geertje Algera, expert op het gebied van video’s maken met je smartphone. Zij vertelde ons over de meest gemaakte videofouten. En daar kan iedereen wat van leren, dus daar komen ze:

1. Video’s maken zonder je doelgroep en platform helder te hebben

Zomaar een video maken is nooit een goed idee. Bepaal eerst je doelgroep; voor wie maak je de video? Bepaal vervolgens het platform dat het beste aansluit op je doelgroep. Hoe specifieker je doelgroep, hoe beter. Een video maken die voor iedereen relevant is, is gedoemd te mislukken.

2. Inzetten op mega-dure en gecompliceerde producties

Een smartphone biedt ontzettend veel mogelijkheden. Bovendien kan bijna iedereen een smartphone bedienen, heb je hem altijd bij je en is een video maken met je smartphone minder tijdrovend en een stuk minder duur. Tegenwoordig worden authentieke beelden van steeds hogere waarde geschat en zorgt een té professionelere look-en-fool vaak voor afstand tussen jou en de kijker. Natuurlijk is dit ook weer afhankelijk van je doelgroep, dus houd daar altijd rekening mee.

3. Denken: De telefoon is niet professioneel

De smartphone doet al lang niet meer onder voor professionele apparatuur. Bovendien is een smartphone veel gebruiksvriendelijker en heb je weinig kennis nodig om mooie video’s te maken. Zo kun je eenvoudig gebruik maken van scherptediepte en zijn er veel handige (gratis en betaalde) videobewerkingapps waar je je video’s rechtstreeks in kunt bewerken.

4. Denken: Alleen horizontaal is professioneel

Het gebruik van horizontaal of verticaal beeld ligt volledig aan het kanaal waarvoor je het inzet. Denk eens aan Instagram Stories: hiervoor zijn verticale beelden juist beter. Op LinkedIn en YouTube werken juist horizontale video’s beter.

5. Geen ondertiteling (of te klein, onleesbaar)

Voor de digitale toegankelijkheid van video’s is ondertiteling een must. Maar wist je dat een groot deel van jouw publiek ook video’s kijkt zonder het geluid aan? In de tijdlijn op LinkedIn scrollen mensen bijvoorbeeld vaak langs een video zonder deze aan te klikken. Het resultaat: de video speelt zich af zonder geluid. Zorg daarom altijd voor goed leesbare ondertiteling. Kijk ook goed naar het formaat en het kleurcontrast van de ondertiteling. Kleine letters of letters met te weinig contrast met de achtergrond maken tekst moeilijk leesbaar.

6. Bagger geluid, maar hoe dan wel?

Storend geroezemoes, de wind op de achtergrond of een onverstaanbare presentator. Het komt helaas vaker voor dan nodig. Zorg ervoor dat de spreker altijd goed te verstaan is door te investeren in een klein dasspeld microfoontje. Voor weinig geld heb je al televisiewaardig geluidsmateriaal.

7. Wiebelvideo’s

Heb je soms ook het idee dat je zeeziek wordt als je een video kijkt? Het is erg lastig om een telefoon goed stil te houden als je een video opneemt. Gebruik daarom altijd een statief om te voorkomen dat je beelden schokken of schommelen. In the heat of the moment geen statief bij je? Gebruik dan de zogenaamd ‘steady grip’: hou je ene arm tegen je lichaam aan en ondersteun je elleboog met je andere arm. Creëer nu met je hand een soort houder voor je telefoon. Zo ziet dat eruit >

8. Alleen maar witte mensen in de video

Een echte no-go tegenwoordig: alleen maar witte mensen in je bedrijfsvideo. En dan met name witte volwassen mannen. Geen of weinig diversiteit in je bedrijf? Voorkom dat je mensen zomaar naar voren schuift om een divers imago te creëren en investeer eerst in diversiteit voor je een bedrijfsvideo opneemt.

9. Tiktok, Reels, Youtubeshort – wat is dat? Dansjes?

Verticale korte video’s zijn momenteel dé grootste trend op het gebied van videomarketing. En dit zijn al lang niet meer alleen dansjes, zoals veel mensen nog steeds denken. Bij deze vorm van videomarketing staat authenticiteit voorop: geen statische en ingestudeerde beelden maar video’s met een hoog ‘woonkamergehalte’. Extra belangrijk: grijp direct de aandacht van jouw publiek, op deze snelle kanalen bepalen kijkers al in de eerste seconde of ze een video willen kijken of verder scrollen.  

10. Beveiligingsbeelden maken

Wat er bedoeld wordt met beveiligingsbeelden? Afstandelijke beelden met weinig tot geen verschillende invalshoeken, op chronologische wijze afgespeeld en zonder setnoise. Dit soort video’s nemen de kijker niet mee in een verhaal, zijn vaak saai en hebben weinig relevante inhoud.


Hoe het dan wel moet? Probeer creatieve camerahoeken uit en wissel vooral vaak tussen verschillende hoeken, zorg dat je gebruik maakt van de geluiden in de omgeving en pak direct de aandacht van de kijker door met je meest interessante shot te beginnen.